Столичната община получи приз в категория ?Устойчиво развитие“ на наградите ?Аз гарантирам щастливо детство“

Столичнaта община бе отличена с първо място в категория ?Устойчиво развитие“, подкатегория ?Общини“ в наградите ?Аз гарантирам щастливо детство“. Наградите са учредени от Държавната агенция за закрила на детето и се връчват за първи път, като символично е избран 21 ноември – Денят на християнското семейство и младеж. Наградата в категория ?Устойчиво развитие“ бе връчена от зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова на зам.-кмета на Столична община на направление ?Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ Албена Атанасова.

Столичната община предоставя 59 социални услуги за деца и младежи. През тази година общината заедно с неправителствените организации разработи и утвърди  рамка за качеството на предоставените социални услуги, като по този начин се гарантира висок стандарт при работата с деца и младежи.

С приз за иновации бяха отличени и две от социалните услуги, които Столичната община  предоставя: Преходно жилище ?Захари Стоянов“ и Център на настаняване от семеен тип ?Райна Княгиня“.

Официалната церемония се състоя в ?Триъгълна кула“ на древната ни столица Сердика. Водеща на събитието, което се провежда за първи път, бе актрисата Елена Петрова. Сред официалните гости бяха: социалният министър Бисер Петков, Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика, Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката, Джейн Муита – представител на ЮНЕСКО за България, Силвия Георгиева – Национално сдружение на общините в РБ, Нина Чанева – общински съветник – СОС, д-р Ваня Кастрева – началник на Регионално управление на образованието – София-град, Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и др.

Амбицията на ДАЗД е събитието да се провежда ежегодно като признание за развиването и утвърждаването на правата на децата и осигуряването на условия за пълноценното им развитие. Отличителният знак се връчва за постижения в следните три категории: Устойчиво развитие, Успешна промяна, Значима иновация.

22.11.2018