Кметът на София Фандъкова призова софийските адвокати да работят заедно с общината за защитата на правата на децата и жените

Столичният кмет Фандъкова се включи в конференцията ?Адвокатът като общественик“, организирана от Софийския адвокатски съвет по повод 130-ата  годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите. ?Всички знаем, че голяма част от политическия елит още от Освобождението до наши дни е от вашето съсловие и това не е случайно, защото всяка обществена сфера не може да се развива без правила. През последните  години нашето общество е особено чувствително по теми, свързани с правата на гражданите, истината и справедливостта. Вашата професия е една от най-благородните и обществено значими, професия, при чието упражняване почтеността и морала са тази опора, която може да гарантира обективен процес, но и чувство за справедливост у хората. В този смисъл вашата отговорност е много голяма“. Това каза пред присъстващите в залата адвокати Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че в работата ? като кмет за нея са важни три неща – да подготви проекти за развитието на града, да намери финансиране за изпълнението им и не на последно място да осигури прозрачност при тяхната реализация. ?И най-хубавият проект, ако не бъде подготвен добре нормативно, няма как да бъде защитен пред обществото и приет. Затова е изключително важна вашата експертиза. Това ни позволява  да защитим обществения  интерес“ – каза кметът Фандъкова.  

Според Йорданка Фандъкова думата на адвокатите като практици би трябвало да тежи много в процеса на законотворчеството. Столичният кмет предложи на адвокатската колегия да станат партньори на общината и заедно с неправителствения сектор да участват в разработването и изпълнението на проекти, свързани със защитата на правата на децата и жените. Столичната община има създадени центрове за помощ на деца в риск и на жени, жертви на насилие. Доброволната помощ от страна на водещи адвокати в това отношение ще   бъде съществена при постигането на добри резултати. "Нека да работим заедно и да направим града си по-добър, по-чувствителен и по-толерантен, приемащ" – заключи столичният кмет Фандъкова.

23.11.2018