"Литературни маршрути" през юли

??????Шестият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли с пет разходки. Два от маршрутите отвеждат на Витоша, един от тях разкрива литературната страна на столичния квартал "Младост", за първи път има и лична поетическа обиколка, която ще бъде посветена на разговор за писателския творчески процес, вдъхновен от новата книга на Албена Тодорова и разказан от самата нея.

"Литературни маршрути" е проект на фондация "Прочети София", реализиран с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития на София. "Литературни маршрути" са безплатни и се провеждат без предварително записване.  


  • 17 юли, 18.30 ч., начална точка - Народно читалище "Младост 1971"
    "Младост: между блоковете, в редовете. Литературен маршрут в "Младост" 1 и 2"
    Автор и водещ - Тодора Радева. Маршрутът е част от лятната програма за изкуство в града ?Девет слона“, която се организира от фондация "Син куб" в партньорство с Центъра за социална визия и с финансовата подкрепа на Столичната община.

"Литературни маршрути" през юли започват на 3 юли от 18.30 ч. с литературната градска разходка за живота и творчеството на Дора Габе. Маршрутът започва от площад "Райко Даскалов". Негова авторка и водеща е литературната историчка, документалистка, есеистка и поетеса Катя Зографова. Маршрутът минава през места, на които е живяла българската поетеса, писателка и преводачка Дора Габе, разказва истории за сътрудничествата и приятелските ? връзки с европейски писатели и култури, за времето, в което е била заместник-председател на българския ПЕН-клуб, за първото място в София, на което е живяла и за мястото, на което живее със съпруга си проф. Боян Пенев, както и за своеобразния литературен салон, който семейството е поддържало.

Последната спирка на маршрута е домът с музейната експозиция на бул. "Васил Левски"№60, който публиката ще разгледа благодарение на любезното домакинство на уредника Добрин Добрев - Финиотис. В "Литературен маршрут за Дора Габе" се включват Милена Памукова (дъщеря на известния документалист и колекционер Стефан Памуков от Пловдив) и режисьорката Екатерина Минкова, която неотдавна завърши филма "Другите Дора Габе".

В две поредни съботи "Литературни маршрути" отиват в планината - за една научнофантастична разходка сред природата и за една - посветена на връзката между философията и литературата.

Автори на първия "Литературен маршрут" на Витоша са антропологът Константин Георгиев и филологът Александър Попов от колектива "Космотехника". Те организират публични лекции и дискусии, а заедно със сдружение "Съпромат" през 2023 г. представиха и театрална адаптация на научнофантастичния роман "Другият сън" на Владимир Полеганов. Александър и Константин ще бъдат водещи на литературния маршрут "Огромен син камък"? Научнофантастична разходка на Витоша", който ще се проведе на 6 юли и ще тръгне в 11.00 ч. от автобусната спирка на "Златните мостове".

"В литературата Витоша често е далеч: тя е теменужен остров или огромен син камък, а нещата се случват само в полите ?. В тази планинска разходка ще разчупим образа на далечната планина и ще говорим за връзките между пейзаж, научна фантастика и наука. Ще говорим както за световни природни мистерии от историята на науката и фантастиката, така и за някои български примери от маршрута ни.", разказват организаторите.

На 10 юли от 18.30 ч. поетесата Албена Тодорова прави първата поетическа обиколка, посветена на току-що излязлата ? книга "Откакто те няма", илюстрирана от Мила Янева-Табакова (издателство "Точица"). За първи път "Литературни маршрути" включват четене и разказ на автора за собственото му творчество. "Литературни маршрути" рядко са толкова актуални. По време на "В кухнята на писането. Разговор за творческия процес" Албена Тодорова ще разкаже за любовта си към градовете, ще чете свои и чужди текстове, ще сподели за процеса си около написването на "Откакто те няма" и ще поведе из любимите си софийски улици. Началната точка на този личен и поетичен маршрут е пред Министерството на земеделието и храните.

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, две от които получават поощрителни награди на конкурса "Иван Николов". Нейни творби са преведени на английски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина – Япония, Германия и Обединеното кралство – през 2020 г. тя се завръща в София. Албена е сред най-чувствителните наблюдатели на града и често канен автор на "Литературни маршрути".

Втората събота в планината - на 13 юли - е посветена на философията и литературата, и начина, по който откриваме образа ? в тях. Литературният маршрут ще бъде воден от писателя, философ и преподавател Тодор П. Тодоров. Началото на "Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината" е от хижа "Алеко" в 11.00 ч.

"Маршрутът ще тръгне по високопланинските "места" във философията и литературата. Ще обходи вертикалните сюжети и движения от библейските висини, през Платон, Средновековието, възвишеното и омагьосващо диаболичното на романтизма, до "Вълшебната планина" на Томас Ман и "Емпузион" на Олга Токарчук. Планината винаги е била топос на изключителното, обект на съзерцание, източник на откровение, въображаема и реална дестинация, пътешествие и най-собствено място на неземното.", разказва авторът на литературния маршрут Тодор П. Тодоров.

На 17 юли е последният от юлската програма маршрут, който изведжда извън центъра на града. "Младост: между блоковете, в редовете. Литературен маршрут в "Младост" 1 и 2" започва от Народно читалище "Младост 1971" в 18.30 ч.

За екипа на фондация "Прочети София" е интересно да се наблюдават възможните връзки между литературата и градските пространства в кварталите, встрани от центъра на града. Затова не е случайно, че този маршрут е воден от Тодора Радева –  писателка и артистичен директор на фондация "Прочети София". Маршрутът е създаден по инициатива и е част от лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която се организира от фондация "Син куб" в партньорство с Центъра за социална визия и с финансовата подкрепа на Столичната община.

Тодора Радева описва своя авторски литературен тур: "Зеленият квартал" на София, както са наричали "Младост", крие много истории в големите пространства между блоковете, покрай пазара, читалището и манастирчето, а преди поредното презастрояване там можеха да се видят дори следи от "софийското море". Тук са живели десетки хора, свързани с литературата и културата, сред които Мирела Иванова и Георги Господинов, а романът на Гарт Грийнуел от САЩ е в голяма степен ситуиран в квартала. В тази разходка, далеч от центъра на София, ще следваме текстове и разкази на очевидци и най-вече ще търсим възможностите за разговор, за споделени пространства, за точен превод между съседи, поколения, фикция и реалност."