"Световен театър в София" 2024

???Платформата "Световен театър в София" ще се проведе за 18-и път с програма от 2 юни до 9 юли. Вече 18 години платформата "Световен театър в София" предлага среща със забележителни театрални спектакли, покорили международните сцени и фестивали. Спектакли на Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро ще гостуват на "Световен театър в София". NT Live с "Вуйчо Ваньо" с участието на Андрю Скот, номиниран за "Оскар" за 2024 г., най-доброто унгарско независимо представление за 2023 г., традиционна китайска опера от 14. век и онлайн стрийминги на спектакли са част от програмата.

Откриването на тазгодишното издание ще бъде на 2 юни в Сатиричния театър "Алеко Константинов" с необичайното документално представление, създадено в разгара на ковид пандемията – "Моят славен живот с баба". Автор, режисьор и изпълнител е Ласло Гандьор, като спектакълът включва кадри и с неговата 97-годишна баба, преживяла Холокоста и комунизма. Двамата създават трогателен театрален дует за общуването между поколенията, което може да лекува травми на душата. Спектакълът е отличен вече с няколко награди, сред които за най-добро независимо театрално и за най-добро иновативно представление в Унгария.

На 7 юни в Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще гостува един от най-известните фламенко изпълнители – Едуардо Гереро, познат на публиката от своето гостуване на "Световен театър в София" през 2017 г. Най-новият му спектакъл "Морски фар" представя различни стилове на испанския танц и е вдъхновен от поетичния образ на фара.

Познат от хитовите сериали "Шерлок" и "Флийбег", Андрю Скот е британската филмова и театрална звезда с най-много награди и номинации за 2023 г., включително и номинацията за "Оскар" 2024 за главна мъжка роля за "Всички сме непознати". Изпълнението му на "Вуйчо Ваньо" е част от програмата на "Световен театър в София" с прожекции на NT Live на 13 и 15 юни в "Дом на киното". Версията на знаменитата пиеса на Чехов, адаптирана като монодрама от водещия британски драматург Саймън Стивънс и режисирана от Сам Йетс, вече има няколко награди, сред които и "Оливие" за най-добра адаптация.

Само на 1 юли ще може да бъде видян най-новият спектакъл на Тимофей Кулябин, който напусна Русия след началото на войната с Украйна като жест на съпротива срещу политиката на Кремъл. Всички негови постановки в Русия са вече официално отменени поради антивоенната му позиция. Фокусирана върху жестокостта на властта и възхода на един тоталитарен режим, "Страх и отчаяние в третата империя" е версия на позната на пиеса на Бертолт Брехт, създадена с Театър "Вене" от Талин, Естония. Кулябин бе открит за българската публика именно през платформата "Световен театър в София" преди години, когато за първи път бяха показани на киноекран неговите "Три сестри" на Театър "Червен факел" – Новосибирск. Последва среща на Кулябин с българската публика на сцената на Народния театър "Иван Вазов" с интерпретацията му на Ибсеновата "Нора", както обявяването на следващия театрален проект на режисьора с трупата на Народния театър.

На 2 юли в Театър "Българска армия" ще бъде представена китайската традиционна опера кунцю със "Среща сред цъфналите праскови". Този сценичен жанр е на повече от 600 години и е прародител на пекинската опера, известна из целия свят като емблема на източните театрални традиции. Гостуването на Шанхайската трупа за опера кунцю се осъществява по повод на 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – литовецът Оскарас Коршуновас, познат на българската публика благодарение на платформата, ще представи в София своята версия на "Отело" на Шекспир. Политически, провокативен и необичаен, спектакълът пристига в София след успешни представяния на Авиньонския фестивал, Temporada Alta в Испания, Шекспировия фестивал в Крайова, Румъния, и др. Спектаклите на Коршуновас гостуват из европейските театрални форуми в продължение на три десетилетия, като още с първия си спектакъл в Литовската музикална академия е поканен на Единбургския фестивал, където печели наградата "Фриндж Фърст". Следват още отличия, като през 2006 г. на Коршуновас е връчена и Европейската театрална награда "Нови театрални форми". Международният успех и многобройните турнета на неговите спектакли му позволяват да основе през 1998 г. във Вилнюс Театър "Оскарас Коршуновас". Очаква се тази година Коршуновас да започне репетиции в Народен театър "Иван Вазов".  На сайта на платформата viafest.org ще може да бъде гледана със свободен достъп още една постановка на големия режисьор – неговата легендарна "Чайка" от А. П. Чехов (от 4 юни, 19:00 ч. до 7 юни, 19:00 ч.). Отново онлайн ще бъде представен и успешният спектакъл на Галин Стоев Стоев "Двойното непостоянство" от Пиер дьо Мариво, реализиран в театъра в Тулуза (от 3 юни, 19:00 ч. до 6 юни, 19:00 ч.). 

Платформата "Световен театър в София" традиционно се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития на София.

"Световен театър в София" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България, Унгарския културен институт в София, Посолството на Китай в България.  

31.05.2024