Шейни зоната на хижа "Алеко" на Витоша отваря врати

Пистата ще работи от петък до неделя през цялата зима при подходящи условия

Шейни зоната до хижа "Алеко" на Витоша вече е с достатъчно сняг и е обработена, което позволява утре, 6 януари, да бъде открита, за да работи в първия уикенд на годината.

След това съоръжението, което бе пуснато преди 3 години по инициатива на ?София – европейска столица на спорта“, ще е отворено през цялата зима всеки уикенд от петък до неделя при подходящи метеорологични условия. В останалите дни пистата също ще може да се ползва, но без предпазните мрежи и обслужващ персонал.

Зоната се намира в непосредствена близост над хижа "Алеко", пътеката е с указателни табели. Самата поляна на границата на гористия пояс е обработена от машини, така че да предлага подходяща за спускане с шейни повърхност.

Мястото е идеално за семейни празници и надпревари, като при желание могат да се осигурят допълнителни атракции и занимания с аниматори: викторини с много награди, конкурси за най-добра визия на шейна, за снежна фигура, за най-атрактивно претъркаляне в снега, битка със снежни топки, теглене на въже и други забавления, в които ?София – европейска столица на спорта“ има богат опит от организирането на ежегодните зимни фестивали.

Шейни зоната дава възможности на любителите на зимните спортове и планината да се наслаждават на приятни занимания и да бъдат сред природата.

В сътрудничество с ?Мачирски спорт“ Фондация ?София – европейска столица на спорта“ отвори миналата година и втора специализирана шейни зона, която се намира на малкия склон в местността Офелиите. Там малчуганите могат всеки ден да се наслаждават на спускането по снега. Целта на тези съоръжения е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат спорта и забавленията чрез незабравимите срещи със зимните дисциплини.

?София – европейска столица на спорта“ е подготвила още много снежни празници през зимата – най-близките са ?Витоша зимен фест“, който ще се проведе на 27 януари край хижа "Алеко" и ?Зимен семеен фест“ – на 18 февруари на ?Офелиите“.

Детайлна информация ще намерите в сайта и във фейсбука на инициативата. По време на двата фестивала ще се организират традиционните състезания с шейни и ще бъдат раздадени много награди.

Заявки и подробна информация – на тел. 0876 293132.

Ако искате да осигурите снежни усмивки за децата – шейни зоната на Витоша край хижа "Алеко" е точното място през цялата зима.

 

04.01.2024