Столичната община продължава премахването на незаконните постройки на територията на Държавното ловно стопанство "Искър"

"Започнахме премахване на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Това съобщи главният архитект на Столична община Здравко Здравков по време на премахване на една от незаконните постройки. На място в присъствието на заместник-кметовете Иван Василев, Никола Лютов служители на общината отново продължиха изпълнението на дейностите по премахване на незаконните постройки, след като бе направен опит за спиране на достъпа до тях. За втори път се възпрепятства работата на общината по изпълнение на премахването, като още през първия ден на място, за да се възстанови процесът, отиде лично и кметът на София Васил Терзиев.

Вследствие на издадени от главния архитект на София заповеди, които касаят премахване на незаконно строителство, и потвърдени от Върховния административен съд, се премина към тяхното изпълнение с договор, който кметът на София Васил Терзиев сключи със "София ЕкоСтрой".
По време на изпълнението на премахването, което започна на 29 март, дейностите са възпрепятствани от страна на Държавното ловно стопанство.
Поставен е автомобил, който спира достъпа, а вратите към стопанствота бяха заключени с катинар. Днес Столичната община премести автомобила и успя да влезе със специализирана техника.
"Амбицията ни е да покажем, че към незаконно строителство ще има и занапред нулева толерантност" – заяви Здравко Здравков. Премахването продължава.
Главният архитект обясни, че вчера след идването със специализираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е повредил. Трябва да установим какви са щетите, за да си свърши Общинското предприятие работата по изпълнението, допълни също главният архитект.

От Югозападното държавно предприятие са поставили на входната врата заповед, с която се ограничава достъпът във връзката с размножителния период на кошутите. В тази връзка главният архитект коментира, че сградите са се строили повече от година и половина и досега не е посочено, че са пречели нито на дивеча, нито на кошутите.

Извършител на незаконното строителство е фирмата "Био майнинг", а собственик на земята е Югозападното предприятие. Сградата, която в момента се премахва, най-вероятно е била предназначена да бъде почивна станция. И трите сгради са констатирани като незаконно строителство през 2019 година. Издадени са констативни актове и заповеди за премахване. Сградите нямат никакви строителни документи и при опит да се докаже, че са построени преди 2001 г., за да получат съответния режим на търпимост, съдиите възприеха доказателствата, които експертите представиха – геодезични заснемания, орто-фото и сателитни изображения. "Доказахме, че строителството е извършено след 2019 година" – уточни също Здравко Здравков. Главният архитект на Столична община посочи още, че след премахването на незаконните постройки земята ще бъде моделирана по естествен начин, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани.

Зам.-кметът по финансите Иван Василев каза, че към този час все още няма информация колко ще струва на общината премахването на сградите, както и нанесените щети по техниката. Но общината ще потърси вложените средства и нанесените щети.