София подкрепя Националния пакт за четенето


На 17 януари Столична община се присъедини към Националния пакт за четенето – инициатива на граждански, публични, академични и гилдийни организации, които застават зад общата мисия да работят за стимулиране на четенето в България. Подпис под документа сложи Яна Генова, заместник-кмет на Столична община в направление ?Култура, образование, спорт и младежки дейности“. Столична община е първата община в България, която се присъединява към Пакта.

“Поздравявам инициаторите за подхода им да търсят обединение около една обща кауза – каузата на четенето и функционалната грамотност. Защото е вярно, че само с общи усилия и общо съгласие около голямата цел и около сериозността на темата, можем да постигнем резултати” – каза заместник-кметът на София Яна Генова.

Учредителите на Националния пакт за четенето Валентина Стоева – председател на Фондация ?Четене“, и Виктория Бисерова – председател на УС на Сдружение ?Книги и четене“, връчиха на заместник-кмета сертификат за присъединяване към Пакта и изразиха благодарност за подкрепата на Столична община.

?Щастливи сме, че в лицето на Столична община откриваме верен партньор, с който ще обменяме опит и ще реализираме целите, заложени в Националния пакт за четенето. Общите ни усилия продължават в посока да превърнем четенето в национален приоритет. Надяваме се, че и останалите български общини ще припознаят каузата, така както днес направи Столична община и заместник-кметът г-жа Яна Генова“ – каза Виктория Бисерова.

?Присъединяването на Столична община към Националния пакт за четенето е гарант за това, че силният съюз ще промени средата в България и ще се пребори с тревожните статистики за функционалната неграмотност. Едва в началото на нашата обща мисия сме, но се радвам, че започваме да полагаме основите и да работим по изграждането на ефективна инфраструктура, която включва насърчаване на четенето и осигуряване на равен достъп до книги за всички“ – коментира Валентина Стоева.

Обединението ?Национален пакт за четене” беше учредено на 17 ноември 2023 г. в рамките на ?Деня на четенето“ с мисия:

  • всички деца и младежи да развият своите умения за четене по най-добрия начин. Това им дава възможност да постигат учебни успехи, да реализират образователния си потенциал и да избират свободно своята професия;
  • всички членове на обществото да разбират колко важно е четенето за всекидневния живот. Всеки представител на обществото е ангажиран да помага на децата и младите хора да се научат да четат качествено;
  • четенето да бъде основен приоритет на националната и местната власт, за да се предостави възможност на частния и неправителствения сектор да развиват и инициират програми, които градят основите на четенето от най-ранна възраст, подкрепят семействата в отглеждането на бъдещи читатели, улесняват развитието на потребност от четене в подкрепа на бъдещето на демократичното общество;
  • четенето да бъде осъзнато и признато за фактор на човешкото здраве и социалното благополучие;
  • четенето да бъде осъзнато и признато за фактор на националната сигурност;
  • политическите лидери и лидерите на мнение да подкрепят с конкретни политики и мерки усилията на всички, които са ангажирани с отглеждането и изграждането на читатели.

Текста на Пакта може да намерите тук – https://readingfoundation.bg/national-reading-pact-bulgaria/


 


17.01.2024