Премиера на "Оматидий" – спектакъл по сценарий на Пламен Харманджиев, награден в конкурса за драматургични текстове "Там беше/Едно време тук ще бъде"

На 8 март от 19:00 ч. в Зала 4 на Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" е премиерата на спектакъла "Оматидий" по текста на Пламен Харманджиев "16-и юни", който беше отличен в проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и Tou Scene, конкурс за драматургични текстове "Там беше/Едно време тук ще бъде", проведен през 2023 година.

Конкурсът и реализацията на спектаклите се осъществяват в рамките на проект BGCULTURE-2.001-0090 "Утвърждаване на РЦСИ "Топлоцентрала" като модерно пространство за изкуство, култура и диалог", който се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 199 996,93 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014 – 2021 г. по Програма PA14 "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" и се осъществява от Столична община в партньорство с Tou Scene, Ставангер, Норвегия и АСТ Асоциация за свободен театър.

"Оматидий" е перформативен експеримент по постдраматичния текст за Театър "16-и юни" на драматурга Пламен Харманджиев, протягащ ръка към три различни живота, които остават неразделно свързани от повтарящите се в тях личностни конфликти, които времето, политиката, технологията и медиите модифицират, но не успяват да разрешат.
Спектакълът изследва различните форми на живеене в три фази на младостта, в три различни времена и градове и ги свързва, чрез процеса на загубата на илюзиите и намирането на нова надежда, за едно вечно предстоящо и несигурно бъдеще. Aктьорите повеждат зрителите из игрово лутане по границите на театралната ситуация.

Драматург – Пламен Харманджиев;
Режисьор – Кристина Беломорска;
Сценография – Алица Микоциова;
Музика – Христо Намлиев;
С участието на: Димитър Крумов и Петър Петров-Перо.

Пламен Харманджиев е завършил специалност "Театрознание и театрален мениджмънт" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". По време на следването си прекарва една година по Програмата за обмен "Еразъм+" в Института по приложно театрознание, Юстус-Либиг-Университет в Гисен (Германия). От 2021 г. е част от магистърската програма по "Театрознание, кинознание и медийни науки" на Виенския университет. Към този момент работи в "Бургтеатър" (Виена) и продължава да пише театрална и танцова критика на български и английски език. Негови текстове и материали са публикувани в списание "Хомо Луденс", "Литературен вестник", "Списание за танц"; Springback Magazine и онлайн издания като блогът на "Световен театър в София"; блогът на "АСТ – Асоциация за свободен театър и блогът на "АСТ – Фестивал за свободен театър". През 2019 г. прави стаж като драматург в ?Ландестеатър Линц“ (Линц, Австрия). През 2021 г. е асистент на режисьора в спектакъла на Робърт Уилсън "Бурята" в Народен театър "Иван Вазов", отличен с награда ИКАР за "Най-добър спектакъл". През 2023 г. Пламен Харманджиев е селекционер и драматург на Конкурса за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" в Театър "Сава Огнянов" (Русе).

06.03.2024