Нощ на идеите – ключова дума ?Спорт“

Нощ на идеите – ключова дума ?Спорт“

На 11 април, четвъртък, от 18:00 до 23:30 часа в залата на пл. ?Славейков“ № 3, Френският културен институт отваря врати за всички желаещи, които искат открито да се включат в дискусия на тема ?Спорт“.

Въпросите за спорта, параспорта и границите на нашата човечност ще се обсъждат под мотото: ?Усилено тяло срещу усилен човек“. Водещи на събитието са спортните журналисти Никола Стойнов и Светослав Табаков.

От 18:30 до 20:00 часа шестима специалисти ще се срещнат на кръгла маса и ще говорят с присъстващите за ?Спорта и новите технологии: средство за преодоляване на себе си или технологичен допинг?“.

От 20:15 до 21:45 часа изявени личности и експерти ще се опитат да отговорят на въпроса: ?Наистина ли новите технологии служат на приобщаването в спорта?“

За финал на вечерта, от 22:00 до 23:30 часа, Френският институт ще прожектира филма ?We are people“ на Михаел Жеремиаш, шампион по тенис в инвалидни колички.

В допълнение към тези три акцента на вечерта, публиката ще може да се потопи в света на електронните спортове (e-sport) чрез конзолите, очилата за виртуална реалност и таблетите, които ще бъдат на разположение в медиатеката на Института през цялата вечер.

Дебатите ще бъдат със симултанен превод на български и френски език, а сред участниците се открояват имената на Морис Гринберг, Камий Жьоне-Келуей, Владимир Гюров, Боряна Ангелова-Игова, Иван Бирников, Стефка Джобова, Арно Фопен, Даниела Садикова, Илия Лалов, Стела Янчовичина.

Нощта на идеите се организира с подкрепата на Френския институт в Париж и "София 2024 – Световна столица на спорта".
Пълната информация за събитието е достъпна на сайта Френския културен институт – https://institutfrancais.bg/noshh-na-ideite-2024/

Входът е свободен.

????

10.04.2024