Кметът Васил Терзиев подписа нов Колективен трудов договор за увеличение на основните заплати с 30% на заетите в детското и училищно здравеопазване

Кметът на Столичната община (СО) Васил Терзиев и синдикатите КТ ?Подкрепа“ и КНСБ подписаха днес нов Колективен трудов договор (КТД) в сектор Детско и училищно здравеопазване в София. С него се осигурява увеличение на основните заплати на заетите в сектора с 30% от 1 април 2024 г.

Подписи под документа от КНСБ поставиха д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, Антоанета Стоянова, председател на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София-град, а от КТ ?Подкрепа“ – Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация "Подкрепа", и Вихра Белева – зам.-председател. На подписването присъства и зам.-кметът на София по ?Финанси и здравеопазване“ на СО Иван Василев.

Кметът Васил Терзиев заяви, че това е първа стъпка в посоката за по-достойни доходи за хората, които работят в сферата на детското и училищно здравеопазване и нуждата от цялостна реформа. Това е сектор, от който зависи бъдещето на нашите деца. Кметът благодари на синдикатите за сътрудничеството и увери, че в лицето на общината ще имат партньор за осигуряването на достойно заплащане, решаването на системни проблеми.

"Продължаваме да работим, следващите стъпки са да намерим механизъм повече специалисти да навлизат в системата на детското здравеопазване и добри решения заедно със синдикатите, които да направят професията по-привлекателна за млади специалисти и възнагражденията още по-достойни" – каза и зам.-кметът Иван Василев.

Служителите, за които се отнася новия КТД, са: заетите в общинските училищни здравни кабинети, медицинските сестри в детски ясли и градини, комплексите за детско хранене, детски кухни, Банка за майчина кърма, общо 2060 души, които работят в системата на делегираните от държавата дейности. От тях над 1200 са медицински специалисти.

С подписването на новия КТД за първи път се приемат всички предложения на синдикатите за увеличение на основните възнаграждения по категории персонал, което включва възнаграждение и облекло. По този начин основната месечна заплата на медицинските специалисти се увеличава от 1350 лв. на 1890 лв, което е около 30%.

Зам.-председателят на Медицинска федерация “Подкрепа” Вихра Баева заяви: "Дълги години се борихме точно за такъв колективен трудов договор. От името на всички наши синдикални членове изказвам благодарност на кмета Васил Терзиев и зам.-кмета Иван Василев  за това, че те проявиха голяма отговорност, сериозно отношение и партньорски дух. Водихме конструктивни преговори и изработихме един балансиран  трудов договор със сериозно увеличение на заплатите и много други социални придобивки.  Този колективен трудов договор  е една голяма стъпка и правилната посока" – посочи още Белева.

Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването на КНСБ, също благодари на кмета Васил Терзиев и на зам.-кмета Иван Василев за отговорното отношение и посочи: "София изпадна от списъка на лошите примери за места, където не се достига Колективния трудов договор на национално ниво." Той припомни, че в София има недостиг на кадри в системата и че до момента заплатите на медицинските сестри в детските градини и ясли  в столицата са били от най-ниските.

24.04.2024