Кметът Васил Терзиев подписа договора за климатична неутралност на град София

Бизнесът, неправителственият сектор и научната общност подкрепиха столицата в нейната цел за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата

Целта е 2030 г. да намалим емисиите на парникови газове с 80% от нивата, които са били през 2022 г. Това изисква реализирането на много мерки и инвестиции над 800 милиона евро, които ще бъдат реализирани в следващите години. Това заяви кметът Васил Терзиев след подписването на Договор за климатична неутралност на София. Договорът беше подписан с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди. На събитието присъства и заместник-кметът по екология на София Надежда Бобчева. 
Договорът е основен стратегически документ, който показва ангажимента на Столична община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата. 
Васил Терзиев заяви, че вярва, че с общи усилия ще успеем да направим София успешен член на инициативата и всичко, което ще бъде постигнато като политики, ще помогне София да бъде хубав, зелен град с високо качество на живот, който ще даде своя важен принос в борбата с климатичните промени. Това засяга не само нас като град, като държава, но всички ние имаме отговорност към положителната промяна, която трябва да се изпълни, посочи също столичният кмет. По думите му най-важният фокус ще бъдат секторите, които са източник на емисии като транспорт, където ще положим огромни усилия за модернизиране на превозните средства. Целта е 80% от пътуванията в града до 2035 г. да се осъществяват чрез градски транспорт. Друг фокус е строителният сектор и редица инициативи, които да спомогнат за намаляване на емисиите, както и подобрения в системата на отпадъците, които са суровини, както и реализирането на програми за енергийна ефективност. 
Трудно е да си представим, че само един човек или една община, дори това да е София, може да се справи сама с предизвикателствата, пред които ни изправя промяната на климата. Затова много съм благодарен, че в лицето на научните среди, бизнеса и неправителствения сектор срещнахме такава подкрепа и желание да работим заедно, заяви също кметът на София. 
Радвам се, че бизнесът не само участва, но и припознава нуждата от въвеждането на тези политики. Смятам, че тази инициатива ще имат положителен икономически ефект върху гражданите и върху бизнеса, подчерта също Терзиев.
Договорът беше подписан от Български съвет за устойчиво развитие, Камара на строителите в България, СОФ Кънект АД – оператор на летище София, Веолия/Софийска вода АД, Асоциация на собствениците на бизнес сгради r Клийнтех България.
От страна на научната общност ангажимент поеха ректорите на Университет по архитектура, строителство и геодезия, Университет по национално и световно стопанство, Лесотехнически университет и Висше транспортно училище ?Тодор Каблешков“.
Те се ангажират да подкрепят с реални действия усилията на Общината до 2030 г. да намали емисиите на парникови газове с 80% и така да постигне високо ниво на климатична неутралност. 

Резултатите от инвентаризацията на парниковите газове в София показват, че приблизително 70% от всички емисии се дължат на енергийните нужди на сградите, особено жилищните, и на автомобилния транспорт. За целите на изготвянето на Климатичния договор са взети предвид секторите на сградите, транспорта и отпадъците. Тези три сектора са основата на бъдещите действия в областта на климата, като усилията ще бъдат насочени към подобряване на енергийната ефективност, насърчаване на възобновяемата енергия, модернизиране на обществения транспорт и неговата инфраструктура и насърчаване на разделянето на отпадъците при източника и тяхното рециклиране или оползотворяване.

През 2022 г. София се присъедини към Мисията на Европейския съюз ?100-те климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето до 2030 г. Общо 377 града са представили кандидатурите си да бъдат част от Мисията на градовете, но са избрани само 100 града в ЕС, един от които е София.
След одобрение на Климатичния договор, София ще получи знака на Мисията. Това е задължително условие за отключване на достъпа до допълнително финансиране и възможност за присъединяване към големи иновационни дейности и пилотни проекти.
С одобрението на Договора София ще се присъедини към семейството на климатично неутралните градове, сред които са Амстердам, Барселона, Атина, Брюксел, Копенхаген, Лисабон, Мадрид, Париж, Рим, Осло, Флоренция и други.
Мисията ?100 Климатично-неутрални и Интелигентни Града до 2030 г.“ (Мисията на градовете) е част от широката стратегия на Европейския съюз в рамките на програмата "Хоризонт Европа" за преодоляване на климатичните предизвикателства и интегриране на интелигентни технологии в градската инфраструктура. 

Договорът бе подписан от инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камара на строителите в България, Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България ООД, Хесус Кабайеро Пинто, изпълнителен директор на ?СОФ Кънект“ АД – летищен оператор на летище София, Франсоа Деберг, регионален директор на Веолия за България и Гърция, проф. д-р инж.-икон. Даниела Д.Тодорова, ректор на Висше транспортно училище ?Тодор Каблешков“, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университет за национално и световно стопанство, доц. д-р Христо Михайлов, ректор на Лесотехническия университет, доц. д-р арх. Гичка Кутова – Каменова, ректор Университет по архитектура, строителство и геодезия, Адина Уелш, председател на Българския съвет за устойчиво развитие, Таня Косева Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България, Цветелина Цветанова, балкански институт за устойчиво развитие.