?ПАNAГiA“ изложба с икони на Панайот Панов

?ПАNAГiA“
изложба с икони на Панайот Панов

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – 澳门现金网_澳门英皇娱乐-劲爆体育官网推荐 открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов. Тя е озаглавена ?ПАNAГiA“, намира се в сградата на Музея на пл. ?Бански“ 1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде посетена, продължава до 28 януари 2024 г.

Изложбата ?ПАNAГiA“ се открива в навечерието на Рождество Христово. Тя показва различни иконографии на Пресвета Богородица с Младенеца, дело на Панайот Панов. Вдъхновени предимно от средновековни икони, новите образци притежават и собствена интерпретация.
Почти всички икони са рисувани специално за изложбата. Сред представените иконографски типове са: ?Богородица Одигитрия“, ?Богородица Елеуса“, ?Играеща Богородица“, ?Богородица на трон“.
По отношение на техниката и материалите представените в експозицията икони следват характерни за традиционната иконопис похвати. Използвани са естествени пигменти за подготовката на бои и яйчен жълтък за свръзка. Позлатата на иконите е направена по традиционна техника за полиране на благородно злато.

В изложбата видео проследява цялостния процес по създаване на иконите – изборът и подготовката на дъската, полагането на цветовете, велатурното натрупване, изграждането на обем посредством декоративни линии, нанасянето на последния прозрачен защитен слой.

Изложбата ?ПАNAГiA“ е достъпна за посещения в Регионалния исторически музей – София (пл. ?Бански“ 1) в периода 8 декември 2023 – 28 януари 2024 г.


*Панайот Панов е ръководител на Лабораторията по консервация и реставрация в Регионалния исторически музей – София. Притежава опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Работил е по проекти за възстановяване и съхраняване на редица християнски паметници. Познанията и уменията, изградени в работата с произведения на иконописта, повлияват на неговото развитие и като художник на икони, рисуващ предимно Пресвета Богородица в близо 35-годишния си опит.

02.01.2024