Назад

Само хитове звучат в “Щраус гала” на 8 август в София

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” разказва за конкуренцията между баща и синове в грандиозен концерт под звездите 

?Радецки марш“, ?Прилепът“, ?Цигански барон“, ?На хубавия син Дунав“ са само част от класическите хитове, които ще звучат под открито небе на 8 август от 20:30 часа пред храм-паметника ?Свети Александър Невски“. Грандиозният концерт ще събере почитателите на творчеството на най-известната музикална династия в света – Щраус.

?Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Билети могат да се закупят и в мрежите на Ticketportal.bg , Eventim.bg и  https://bit.ly/3MtTkpL . 

С програмата на Оркестъра на замъка "Шьонбрун" в България започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. През 2025 година в тях ще се включат със събития Ню Йорк, Париж и Виена – родното място на големия композитор.

Репертоарът на Оркестъра на замъка "Шьонбрун" включва произведения на династията на Щраус, В. А. Моцарт и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика.

Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Две поколения гениални музиканти Щраус композират стотици маршове, полки, валсове, мазурки, оперети, властващи вече повече от два века в бални салони и театри на всички континенти. Йохан Щраус и тримата му синове записват завинаги имената си в световната музикална памет. Родоначалникът на тази талантлива фамилия е Йохан Баптист Щраус. През 1826 г. се появяват първите му композиторски творби. Със своята формация бащата предприема продължителни и много успешни турнета из Европа. Първородният му син – Йохан – се ражда през 1825 г., през 1827 г. се ражда Йозеф, след още 8 години семейството се увеличава с трети син – Едуард. През 1844 г. Йохан Щраус-син дебютира във Виена и скоро става популярен не по-малко от баща си. 

Макар живял твърде кратко, едва 44 години, Щраус-баща успява да създаде значими творби и оркестри, както и да триумфира с тях из цяла Европа. Неговият ?Радецки марш“ до днес звучи при най-тържествени събития, както и в началото на всяка нова година в концерта на Виенската филхармония.
Най-плодовитият и с най-разностранни творчески интереси е Йохан Щраус-син. И съвсем заслужено получава прозвището Кралят на валса, създал 145 творби в този жанр. Две години по-младият му брат Йозеф умира едва на 42 години, но създава немалък брой полки, мазурки, валсове, както и творби заедно с двамата си братя. Най-малкият от династията Щраус – Едуард – живее 81 години. Той успешно продължава семейната традиция и създава предимно валсове и полки.

***

Интернет страница на Дворцовия оркестър: https://www.schoenbrunnorchester.com


5 входа за концерта ?Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“

Столичната община е партньор на събитието – ще подпомогне организацията на вечерта и безопасното провеждане на концерта

На 8 август от 20:30 ч. световноизвестният оркестър на двореца "Шьонбрун" ще излезе  на сцена пред катедралния храм ?Свети Александър Невски“. ?Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ включва програма с популярни произведения на фамилия Щраус и техни съвременници, подбрани специално за българската публика. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще поведат публиката на музикално-историческа разходка във времената на прочутата династия и непреходното им наследство. Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. С програма на Оркестъра на замъка "Шьонбрун" пред храм-паметника ?Свети Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син.

Ще има  5 пропускателни пункта за гостите, които ще бъдат отворени в 18:30 ч. и са разположени симетрично от двете страни на ул. ?Оборище“, както следва:

Вход 1 – ул. ?Московска“ с ул. ?11-и август“

Вход 2 – ул. ?Московска“ при входа на църквата ?Св. София“

Вход 3 – ул. ?Оборище“ с ул. ?Г. С. Раковски“ (от страна на ул. ?Московска“)

Вход 4 – ул. ?Оборище“ с ул. ?Г. С. Раковски“ от страна на бул. ?Цар Освободител“

Вход 5 – ул. ?Шипка“ зад Народно събрание с вход към пл. ?Св. Александър Невски“.

Входовете ще бъдат затворени в 20:15 ч. и няма да се допускат закъснели зрители. Няма да бъде допускано внасянето на храна и напитки на територията на събитието. Публиката ще може да закупи разхладителни напитки на място.

Столична община въвежда промени в движението около катедралния храм ?Св. Александър Невски“. Забранява се престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства от 00:00 ч. на 06.08.2022 г. до 08:00 ч. на 09.08.2022 г. Организаторите приканват зрителите да се придвижват с градския транспорт и максимално рано да заемат местата си. Тук може да се запознаете с подробностите: https://bit.ly/3d4c0Q7.

Един пункт за медицинска помощ и две линейки ще бъдат на разположение.

 

“Вълнуващо е да науча, че предстоящото ни гостуване в България се очаква от публиката. Радостен съм от интереса към нашата нова програма, посветена на Щраус, на меломани от Гърция, Сърбия, Румъния и Турция“ – сподели диригентът  Гуидо Манкузи. Пловдивчанката Таня Джарова-Салустио е концертмайстор на оркестъра. В програмата са включени хитове на класическата музика като “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон”.
“Подготвили сме и специална изненада за българската публика, която искрено се надявам да я вдигне на крака” – каза директорът на оркестъра Петър Хосек.

През 2025 година Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор, ще се включат в честването на 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. ?Това е една много голяма оценка за присъствието на българските музиканти, оперни изпълнители, а защо не и композитори, на световната музикална сцена“, сподели журналистът Георги Тошев, автор на телевизионната поредица "Щраус". Според него елитните музиканти и красивата катедрала ще създадат незабравимо усещане за вечната музика.

Поради големия интерес в продажба са допълнителни билети, които може да откриете в мрежите на Ticketportal.bg  и Eventim.bg. От 06.08 до 09.08 е предвидена и каса на място (вход 3) с работно време от 9:00 до 21:00 ч.      

?Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra" се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.

***

Интернет страница на Дворцовия оркестър: https://www.schoenbrunnorchester.com

Организатор: Vienna Trend Events – http://www.vienna-trend-events.com/

Фейсбук страница на събитието в София: https://fb.me/e/1Dafgu2zj


Дейности