Фестивал "Културама" - Water Live 2024 & Празник на музиката

Шестото издание на фестивал CULTURAMA ще се проведе под мотото: Water Live – музиката на водата. Програмата на фестивала включва пет мащабни изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори, обединени от широката тема на водата. Ще се насладим на концерти на открито, музикални и танцови пърформанси от преливащи един в друг жанрове и стилове – класика, джаз, самба, хип-хоп, музика от стъкло, изпълнени от български, френски и полски изпълнители, изливащи се в един истински "Празник на музиката". Предизвикателството ?Открий чешмите на София“ е специалната дигитална игра, вдъхновена от силата на водата и необходимостта да я опазваме. CULTURAMA отдава дължимото и на киното с прожекциите на филмите ?Солта на земята“ на Себастио Салгадо и Вим Вендерс, и филма Dambusters – Тhe start of the riverlution на режисьора Francisco Campos-Lopez Benyunes. Ще видим изложби на Михаил Заимов (България), Николай Сърдъмов (България), Венсан Рюфeн (Франция), Аксел Морел (Франция), Марта Джурина (България).
Фестивал CULTURAMA се организира от Фондация "Културни перспективи" с подкрепата на Столичната община.

Шестото издание на CULTURAMA е в специална колаборация с Френски институт в България и тази година отново празнува Fête de La Musique, като дава свободен достъп до повечето от събитията.

?Спокойно море и щастливо плаване“ – увертюрата на Менделсон, която е част от програмата на CULTURAMA 2024& Fête de la Musique, е мото на фестивала, защото организаторите вярват, че музиката и изкуството винаги са били ?възможност за остров“ насред бурните води на ежедневието.

Едно от най-продуктивните определения на изкуството е възможността му да поставя въпроси. Въпроси, които отварят поле за диалог; въпроси, които проблематизират по различен начин света около нас; въпроси, които предполагат повече от един отговор, защото не отговорите, а въпросите имат значение. Затова 6-ото издание на CULTURAMA Water Live & Fête de la Musique се представя с 6 въпроса, на които организаторите предлагат свой отговор, който е само един от възможните.

Въпрос 1: Защо водата e централна тема на 6-ото издание на CULTURAMA?
Защото:
Водата е Добро
Твори добро, без да спори
Дава живот на повърхността
И дълбочина на битието
Водата е честна
И нежна при отпор
Водата управлява, без да контролира
В съгласие с времето, тя никого не обвинява.
Тао Те Чин, Стих 8

?Водата е начало на всичко съществуващо“
Талес от Милет
 
?Всичко тече, всичко се променя“
Хераклит
 
?Водата е мъдрост и хармония“
 Лао Дзъ

Възприемаме начина, по който древните мислители определят важността на водата като есенциална алегория. И точно така построяват програмата на фестивала тази година – като метафора на необходимостта от промяна и вдъхновение да се търси скрития смисъл на случващото се, оглеждайки се във водата.

Въпрос 2: Как четем името CULTURAMA Water Live?
Използваме думата life/live двояко – като живот и като изпълнения на живо. Водата и музиката си приличат – и двете са флуидни, изначални, загадъчни, имат своя собствена форма и в същото време могат да приемат различна форма.
CULTURAMA WATER LIVE предлага да се отправим заедно на пътешествие, в което да чуем на живо музиката на водата и да огледаме отражението си в нея, защото тази година фестивалът дава отново широко поле за изява и на визуалните изкуства.

Въпрос 3: Какво ще видим на шестото издание на CULTURAMA Water Live?
Макар в основата на CULTURAMA винаги е била музиката, фестивалът не стои на едно място и всяка година програмата му се разширява като обхват не само на изпълнителите и музикалните жанрове, но и на изкуствата. Тази година освен музиката, на фокус са визуалните изкуства. Програмата включва 5 мащабни изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори, обединени от широката тема на водата.
На 11 юни се открива изложбата ?Черноморски диалози“, която може да се види в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина, където Михаил Заимов ще изложи своите подводни фотографии, показващи буквално от дълбочина колко пълно с цветове може да е Черно море.
На 12 юни в Галерия 2.0 на ул. "Гурко" № 46 известният български бижутер Николай Сърдъмов ще покаже LAPIDARIUM – лимитирана капсула-колекция бижута, даващи ювелирна форма на живота във водата и пренасянето му в градската среда като поетичен амулет.
В Триъгълната кула на Сердика на 20 юни ще се открие двойна изложба като рефлексия ("Басейн & Останки") на френските творци Венсан Рюфeн и Аксел Морел, която представя техните абстрактни размисли и съзерцания, вдъхновени от водата.
На 24 юни идва ред на авангардно фотографско приключение на Марта Джурина – млада българка, която вече е звезда на международната артсцена със самостоятелни изложби в Берлин, Цюрих и множество фестивални участия. Нейният звезден път се преплита с CULTURAMA отдавна – тя е стипендиант на фондация "Културни перспективи". Тази година тя ще представи за първи път пред българска публика артистична игра с вода и светлина от реката Сена в Париж – FLUID CONTACT.

Въпрос 4: Какво ще чуем на CULTURAMA Water Live 2024?
Класика, джаз, самба, хип-хоп, музика, изпълнена от стъкло…жанрове и стилове се вливат един в друг, за да се излеят в един истински "Празник на музиката" (Fete de la Musique).
На 21 юни в 18:00 часа на площад "Славейков" е началото с перкусионистката и постоянен партньор на фестивала Василена Серафимова, която ще импровизира върху темата за водата в нейното произведение Mare a Mare.
Музикалната тема като визуално приключение продължава с хореографския пърформанс на известното дуо Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki'Z в колаборация с Българската федерация по Брейк. Впечатляващата феерия от танц ще бъде преход към симфоничния концерт на открито, където ще звучат увертюрата на Менделсон ?Спокойно море и щастливо плаване“, ?Поема за любовта и морето“ на Шосон и ?Морето“ на Дебюси. ?Глас“ на концерта ще е Ина Кънчева заедно с тазгодишния изключителен фестивален гост – Симфоничния оркестър на Враца, воден от диригентската палка на Христо Павлов.
Откриващата вечер ще завърши с джаз концерт на френските артисти Венсан Пейрани и Франсоа Салк, които ще импровизират на акордеон и чело, търсейки пресечната точка на музиката и водата в новия Джаз клуб на София In the Mood.
На 22 юни в Триъгълната кула на Сердика на бул. ?Мария-Луиза“ № 16 публиката ще се потопи във вибрациите на уникално създадена музика на ?полското чудо“ Glass Duo. Те създават най-големия професионален комплект музикални чаши, представени на множество престижни международни фестивали. ?Инструментите“ на Glass Duo са впечатляващи както акустично, така и визуално, със зашеметяващата подредба на чашите, които вихрено пеят и танцуват в ръцете на двамата изпълнители.
Веднага след стъкления полет на въображението, пътешествието продължава и течението на фестивала отнася отново на площад "Славейков", който ще даде сцена отново на симфоничен концерт. В 19:00 часа ще чуем две премиерни за България произведения – ?Бащата на водите“ на Грофе и ?Сънят на Майа“ на Строук. Младата и ярка цигуларка Лия Петрова, ще бъде специална гостуваща звезда на CULTURAMA.
Музикалният празник ще завърши с късен концерт с бразилските ритми на дуета "Oрели и Вериока", които ще раздвижат въображението отново в In the mood на ул. ?Позитано“ № 52.
На 23 юни CULTURAMA Water Live 2024 се свързва с документално кино. Започва във Френския институт в 11:00 часа с прожекция на ?Солта на земята“. Автори на филма нямат са световноизвестният бразилски фотограф Себастио Салгадо и режисьорът Вим Вендерс. За разлика от много документални филми на екологична и социална тема, ?Солта на земята” не оставя зрителите си с чувство на вина, че докато те живеят удобния си живот, планетата умира. ?Солта на земята“ дава надежда, че има начин всичко това да спре, да се поправи, че някой вече го е сторил и всеки от нас може да е следващият.
На 23 юни от 15:00 ч. във Френския институт следва прожекция на филма Dambusters – Тhe start of the riverlution на режисьора Francisco Campos-Lopez Benyunes, като проектът ще бъде представен от риболовен клуб ?Балканка“, които ще въведат публиката в естеството на темата и ще дадат възможност за дискусия. И двете прожекции са подходящи за деца.

Въпрос 5: За кого е фестивал CULTURAMA Water Live 2024?
Организаторите обичат да казват, че фестивалът е за посветени, но не е трудно да станеш посветен, защото едва ли има нещо по-демократично от хубавата музика и доброто изкуство. Фестивалът CULTURAMA Water Live 2024 e за всички онези градски обитатели, които са готови да пътешестват в рамките на града навътре към себе си и да споделят емоциите си навън с другите. Фестивалът е за всички,  които могат да се радват на изкуството, така, както се радват на живота, защото те са едно и също. Не е необходимо да си познавач на високата култура, за да я преживееш – нейната сила е именно в това, че тя успява да заразява и без да усетим – да ни просвещава.
Фестивал CULTURAMA във всичките си шест издания е поредица от музикални, литературни и артсъбития с участието на европейски и световни артисти, които се провеждат на различни места в града с една ясна цел – да променят средата през провокация, удоволствие и споделено преживяване, като едновременно с това изразяват по артистичен начин един ясен възглед, свързан с важната тема за опазване на околната среда, биоразнообразието и природосъобразния начин на живот.

Въпрос 6: Как да посетя CULTURAMA Water Live 2024?
Достъпът до почти всички събития е свободен. За повече информация вижте на culturama.art

ВЪПРОС 7 (привидно несвързан, но много интересен): Какво общо имат 186-те чешми на София с CULTURAMA Water Live 2024?
Тази година CULTURAMA, Zero Waste и "Аксенчър България" създадоха специална дигитална игра ?Открий чешмите на София“, вдъхновена от силата на водата и необходимостта да я опазваме. Играта има много награди, които може да спечели всеки, който се включи и открие максимален брой чешми в София от 11 до 21 юни.

Повече за условията на играта, програмата и отделните изпълнители на фестивала и всички артисти можете да разберете на https://culturama.art/water-live.

 

 

10.06.2024