На 16 март започва 27. Международен филмов фестивал "София Филм Фест"

 

На 16 март започва 27. Международен филмов фестивал "София Филм Фест"

Да се свържем отново чрез киното! #RECONNECT

Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест ще предложи богата програма, включваща 170 филма от 53 държави. Откриването на 27. издание на Фестивала е със знаменития немски режисьор Фолкер Шльондорф и неговия ?Повелителят на горите“. "София Филм Фест" отправя покана зрителите да обърнат специално внимание на ?зелената идея“ с грижа за климатичните промени и стремеж към увеличаване на ?белите дробове“ на планетата. Шльондорф ще засади първото дърво от ?гората на СФФ“, която ще се разпростре на територията на паркове в София. Ще я садят специални гости и участници на Фестивала, сред които Джералдин Чаплин и Радослав Спасов, които ще получат "Наградата на София" на Столичната община. Ще се включат и Кшищоф Зануси, Ян Сверак, Биле Аугуст, Милчо Манчевски, Дито Цинцадзе, Георги Дюлгеров.

* * *

"София Филм Фест" ще предложи ретроспективи на Милчо Манчевски, Ян Сверак, Фолкер Шльондорф, специалния конкурс ?СФФ Тийн“. Програмата в София продължава до 9 април. Специална селекция от филми ще бъде представена онлайн на Neterra.tv/plus и публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия в хронологичните рамки на Фестивала.

* * *

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на Фестивала и с режисьорката Джесика Удуърт и екип ще представят филма ?Лука“, вдъхновен от романа ?Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Прожекцията е на 25 март – във вечерта на връчването на наградите на "София Филм Фест"!

* * *

За 21. път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за Първи или Втори игрален филм ?София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столичната община. Председател на журитото, който ще избира сред 12-те участващи заглавия, е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски (Северна Македония), носител на ?Златен лъв“ и номиниран на чуждоезичен "Оскар". Членове на журито са режисьорките Агнешка Смочинска (Полша, ще представи ?Мълчаливите близначки“), Беата Парканова (Чехия, ще представи ?Думата“) и Александра Кочеф (САЩ, ще представи ?Скрити съкровища“), както и българският актьор Владимир Пенев.

* * *

Балканският конкурс включва 12 хитови заглавия от региона, специална селекция от 12 актуални завладяващи филма са включени в Документалния конкурс.

* * *

В Програмата блестят и филми, дело на световни майстори на киното или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са ?Идеалното число“ на легендарния Кшищоф Зануси, ?Целувката“ на носителя на "Оскар" и две награди ?Златна палма“ Биле Аугуст, оскаровите фаворити ?Тар“ на Тод Фийлдс, ?Империя на светлината“ на Сам Мендес, ?Под слънцето“ на Шарлот Уелс, ?Близо“ на Лукас Донт, ?Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, ?Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас.

* * *

Българските игрални премиери включват ?Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров, ?Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, ?Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, ?Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, ?Блок“ на Тодор Мацанов, ?Аромат на липа“ на Сиси Денкова, ?Извън сезона“ на Иван Панев, ?Анна“ на Боримир Илков, ?Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев. Сред документалните премиери са участващите в документалния конкурс ?Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и ?Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки, както и ?Оловният войник“ на Костадин Бонев, ?Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер, създаден с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура", ?Ваклуш“ на Николай Василев, ?Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, ?Превал“ на Михаил Мелтев, ?Майор Томпсън – (не)нужният герой“ на Жезко Давидов, ?Ето къде си в млякото на мечтите“ на Милена Кънева, ?Поли“ на Дамян Николов.

* * *

21-вият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Елица Петкова, режисьор, Росен Спасов, филмов експерт и режисьор Орлин Менкаджиев, носител на наградата през 2022 година.

* * *

За първи път в Програмата на Фестивала ще има конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева, както и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.

* * *

Между 23 и 26 март ще се проведе 20. издание на "София Мийтингс".

https://siff.bg/

 

16.03.2023